Nieuwsplatform Pijnacker-Nootdorp Actueel
Geplaatst op 16/10/2018 door Paul Houkes

Jacqueline Quicken: ‘Een bewuste keuze maken is vaak een stuk lastiger.”

Oefenen in aandacht

Druk in je hoofd. Gedachten die almaar doorgaan, geen moment rust in je kop. Haast iedereen kent het wel: zelfs als je regelmatig bewust voor ontspanning zorgt, dan nog gaan de gedachten in je hoofd alle kanten op. En die kunnen zelfs met je op de loop. Je kunt je druk gaan maken over dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Uiteindelijk leef je niet echt je eigen leven, maar veel meer het leven van je gedachten.

Er zijn verschillende methoden en technieken waarmee je kunt leren om jezelf meer bewust te worden van hoe het écht met je gaat. Mindfulness is er een van: een techniek die al in de jaren ’70 werd ontwikkeld en waarnaar vrij veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan.

Jacqueline Quicken van Studio Q&A in Pijnacker geeft vanaf 23 oktober in haar praktijkruimte in Pijnacker trainingen van acht bijeenkomsten, waarin de deelnemers leren hoe ze deze techniek kunnen toepassen om met meer aandacht en concentratie te leven en om anders om te gaan met stress. Daar is volgens haar niets zweverigs aan: het is een techniek die iedereen kan leren en die heel praktisch is.

Automatische denkpatronen

Jacqueline studeerde maatschappelijk werk en bedrijfskunde. Ze werkte 25 jaar in het bedrijfsleven en was in die periode veel bezig met het aansturen en coachen van professionals. “Ook daar kom je mensen tegen die zich vaak vanuit hun automatische denkpatronen gedragen. Als er bijvoorbeeld overgewerkt moet worden, dan durven ze geen nee te zeggen en dan kan het al snel een gewoonte worden dat zij altijd de klos zijn. Maar willen ze dat wel echt, kunnen ze er een bewuste keuze in maken? Dat is vaak een stuk lastiger.”

Een bewuste keuze maken, dat is een van de grondslagen van mindfulness. Dat vergt dat je werkelijk aandacht hebt voor je eigen wensen en behoeftes. En aandacht, daar draait het om, zegt Jacqueline. “In de training werken we daar veel mee. Oefenen in aandacht. Dan merk je zelf pas goed hoeveel automatische gedachten er allemaal langs komen die je soms sterk kunnen beïnvloeden.”

Aan de slag

In de training wordt veel geoefend met aandacht, concentratie en beweging. Ook zijn er oefeningen om het bewustzijn in het dagelijks leven te vergroten. Tussen de lessen door kunnen de deelnemers zelf met audiobegeleiding aan de slag. Er zelf mee oefenen is belangrijk, zegt Jacqueline. “Je leert niet zwemmen door er een boek over te lezen of door een keer per week naar mijn toespraak te komen luisteren. Je moet er zelf wat voor doen.”

Als er voldoende belangstelling voor is, dan geeft Jacqueline de trainingen op verschillende dagen, zodat deelnemers zelf kunnen kiezen wat het beste uitkomt. Er begint een training op de dinsdagavond, maar er is er ook een gepland op de vrijdagmiddag en zelfs de zaterdagochtend. “Het is nog een beetje zoeken waar de meeste belangstelling voor is.”

Meer informatie is te vinden op deze website.