De vlinder

Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee. De volgende dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man kijkt urenlang toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken.

Op een bepaald moment lijkt het erop dat de vlinder zich heeft vastgeworsteld en niet meer verder komt. De man besluit de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken. Maar hij heeft een gezwollen lichaam en natte, verfrommelde vleugels.

De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en blaast de vleugels nog even droog. Maar het gebeurt niet, de vlinder vliegt niet weg. Het verandert niet meer. De vlinder blijft rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels.

De man was ongeduldig en begreep niet dat de krappe cocon en de worsteling nodig was voor de vlinder om door de opening te kruipen. Het proces van ontpoppen was noodzakelijk om het lichaam van de rups te verlaten en te transformeren in een vlinder. Zonder de worsteling zou hij niet klaar zijn om in vrijheid uit te vliegen.

~ onbekend